Horizon Labels in Groot Brittannië 2

Posted on by

Deel 2

In deel 1 vertelde ik dat de slittanding in juli 2011 kwam te vervallen. Toch blijken er in 2013 labels te zijn gebruikt met slittanding. Waarschijnlijk zijn er hier en daar nog voorraden of worden restanten van gesloten postvestigingen opgebruikt (afbeelding midden). In november 2011 wordt het insnijdingspatroon rond het portret gewijzigd (afbeelding hieronder). Dit omdat soms haperingen in de printer ontstonden als het eerste label verwijderd was en het tweede label nog bedrukt moest worden.

De labels die in Wales  werden gebruikt vermelden naast Royal Mail en Postage Paid ook deze teksten in het Welsh: Post Brennihol en Talwyd Y Post (afbeelding onder). Dat is dus net zoiets als de plaatsnaamborden in Friesland.

Ook de automatisering laat zijn sporen na. Aanvankelijk waren de labelprinters niet gekoppeld in een centraal computersysteem maar met de introductie van het “Horizon online” computernetwerk in mei – juni – juli 2010 werd het lettertype iets aangepast. Op de laatste twee afbeeldingen kunt u de verschillen zien in een minder vet gedrukte 1 LG (Large Letter first class) en iets kleinere letterhoogte van de overige tekst.

Zoals ook bij de Machin zegels van Groot-Brittannië worden de labels gedrukt door De La Rue en Walsall Security Print. De verschillen zijn soms lastig te herkennen, zeker bij gebruikte labels. De veiligheidsinsnijdingen bij beide drukkers verschillen voor de afstand tussen beide binnenste halve maantjes ter hoogte van de buitenste halve maantjes. Die is voor De La Rue 3 mm en voor Walsall 4mm.

Vanaf eind november 2011 wordt in de tekstbedrukking een code toegevoegd voor boekhoudkundige redenen en een btw code. Zo werd voor een 1st Class Large Letter de kleine letter c na Royal Mail toegevoegd (afbeelding boven).

U ziet, er zijn veel verschillen en dat maakt het verzamelen van deze Horizon Labels leuk en interessant. Als u deze Horizon Labels ontvangt of aantreft in een partijtje en u verzamelt ze niet zelf, dan houd ik me aanbevolen.

Jan Vermeule